Skip to content

Algemene Info

In de problemen komen in het water kan iedereen gebeuren. Het is daarom een geruststellend idee als je weet hoe je jezelf kunt redden uit zo’n situatie. Ook is het nuttig als je een ander kunt redden zonder jezelf in gevaar te brengen. Dat is precies wat je leert bij de reddingsbrigade. En bij ons kun je natuurlijk ook lekker zwemmen!
Nederland is een waterrijk land. In onze omgeving is dat niet anders. Denk maar aan de grachten in onze gemeente en aan de ringvaart en de vele sloten van de polder. Iets verder weg liggen Geestmer­ambacht, IJsselmeer en Noordzee.

Water is nuttig en brengt plezier, maar het is niet zonder gevaar. Per jaar overlijden in Nederland gemiddeld vijfhonderd mensen door verdrinking. Veel slachtoffers zijn (jonge) kinderen. Maar ook een geoefend zwemmer kan in de problemen komen.

Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens kramp in het water gehad. Stel dat je dat nu eens gebeurt midden op het Geestmerambacht…

Een drenkeling redden is niet zonder gevaar. Als je niet uitkijkt wordt je zelf ook slachtoffer. Door de gevaarlijke situatie waardoor de drenkeling in de problemen is geraakt. Of door de drenkeling zelf, die angstig is en alles zal doen om te overleven. Desnoods ten koste van de redder.